report z exkurze
Energie z pole
 
fotky z exkurze: http://callacb.rajce.idnes.cz/exkurze_energie_z_pole/
Statistika MPO poukazuje na velký  nedostatek biomasy a zdůrazňuje na nezbytnost jejího zajištění. Pro dosažení  cílů rozvoje OZE však pouze vedlejší produkty ze zemědělství a lesnictví  nestačí. Cílené pěstování biomasy u nás však v roce 2008 bohužel stagnuje, či  je spíše v útlumu. Proč tomu tak je? Od letošního roku nenachází pěstování  energetických plodin v rámci dotačních mechanizmů podporu, která by motivovala  zemědělce k vyššímu zájmu o energetické plodiny. Pro zemědělce je energetické  hospodaření většinou novou oblastí, do které se bez zkušeností, záruk či  podpory sami pouštět nechtějí. Pro zvýšení povědomí a výměnu zkušeností mezi  současnými pěstiteli a zemědělci se zájmem o tuto problematiku uspořádalo v  září sdružení Calla, ve spolupráci s paní Ing. Vlastou Petříkovou ze sdružení  CZ BIOM, dvoudenní exkurzi s názvem "ENERGIE Z POLE".
	
    
    Zámek Jemniště 
    foto: Hana Gabrielová
 
První zastávka exkurze se uskutečnila na 20 ha poli energetického šťovíku  nedaleko zámku  Jemniště. Paní Petříková  představila účastníkům nejstarší, 9ti-letý, porost na území ČR a upozornila na  zásadní agrotechnické požadavky na jeho pěstování. Produkci z tohoto pole  využívá pan Šternberg na zámku Jemniště, kde připravují novou koncepci vytápěné  zámku briketami z energetického šťovíku. K lisování briket slouží lis PANAS, u  kterého aktuálně řeší otázku velikosti řezanky vhodné pro lisování. K vytápění  zámku je dnes potřeba na jednu zimní sezónu cca cca 200 dřeva či dřevitého  odpadu z pily pana Šternberga. Příští rok již bude možné využít jako paliva pro  tento účel zasetý energetický šťovík.
Další zastávkou byla energeticky  soběstačná obec Kněžice u Nymburku, kterou nás provedl místní zemědělec p.  Soukup, pěstitel šťovíku, který dodává svou produkci do místní centrální  výtopny na biomasu. V roce 2006 se v Kněžicích podařilo za podpory evropské  dotace zrealizovat projekt rozvodu centrálního zásobování teplem v celé  obci, kotelny na biomasu a bioplynové stanice s kombinovanou výrobou  elektřiny a tepla, která je jak z hlediska tepla, tak i elektrické energie  nositelem energetické soběstačnosti. Vytápění a ohřev teplé užitkové vody  z centrálního systému zde využívá 92 % trvale žijících obyvatel obce,  kteří jsou připojeni 149 přípojkami. Jako vstupní suroviny bioplynové stanice  se využívá "prasečí a slepičí kejda, odpad z potravinářské výroby,  odpad a znehodnocené potraviny ze stravoven a kuchyní, kal z blízkých  čističek odpadních vod, obsah septiků a žump z Kněžic a okolí, a nově též  odpad z výroby rostlinných olejů a bionafty. Hygienizaci těchto surovin  zajišťuje zahřátí nad teplotu 70 stupňů Celsia. Kromě bioplynu a tepla vzniká i  kvalitní substrát, který je vyvážen na zemědělské plochy jakožto kvalitní  hnojivo. Kotle na biomasu, které se v létě všeobecně profilují jako silně  ztrátové jsou v Kněžicích zcela nahrazeny teplem z bioplynové stanice a kotle  tak  nejsou přes letní sezónu vůbec v  provozu. 
	
    
    fermentační vaky
    foto: Hana Gabrielová
 
V podvečer účastníci exkurze zavítali na  rodinnou farmu v podhůří Krkonoš v Prosečném u Hostinného, kde chovají  masný dobytek a v rostlinné výrobě pěstují hlavně travní porosty. V letošním  roce zde začali stavět bioplynovou stanici tzv. "zemědělského typu", kde  chystají používat převážně přebytečný travní porost a další plodiny, včetně  krmného šťovíku. Biomasa z travních porostů, kukuřice a šťovíku se pro použití  do fermentoru shromažďuje ve speciálních vacích, kde se konzervuje na senáž.  Německý dodavatel projektoval výkon této bioplynové stanice  na 250 kW avšak farma již dnes počítá s  rozšířením na 500 kW. Investice na výstavbu této bioplynové stanice je cca 20  milionů Kč. 
V pozdních hodinách jsme docestovali do  Kostelce nad Orlicí, kde účastníci druhý den ráno navštívili místní firmu  PANAS, která se zabývá výrobou briketovacích lisů pro vybavení malých  provozoven i velkých výrobních podniků a má s touto oblastí u nás největší  zkušenosti. V předváděcím prostoru firmy podal účastníkům zasvěcené informace  zástupce firmy Panas. Lisy typu Dinamic se vyrábějí s různě velikou výrobní  kapacitou, podle požadavků konkrétního zájemce. Největší briketovací lisy  dosahují maximální kapacity zpracovaného materiálu až 250-350 kg/hod.  Briketovací lisy je možno využít k briketování nejen energetických rostliny či  odpadů ze zemědělské výbory, ale například i pro lisování různých průmyslových  odpadů včetně pilin či papíru. 
	
    
	svazek vzrostlého štovíku
    foto: Hana Gabrielová
 
Na návštěvě Farmy Tichý a spol., A.S. v  Zámělu u Potštejna, poblíž Vamberku,   ukázal  p. Tichý účastníkům porost  vzrostlé vytrvalé trávy - lesknice (chrastice) rákosovité, těsně před sklizní a  seznámil s jejím pěstování. Tato tráva se hodí i do podmáčené půdy a poskytuje  výnos 8-9 t/ha suché hmoty. Trochu problémy jsou s jejím dosoušením po sklizni.  Lze ji vhodně kombinovat s jinými druhy energetických plodin, např. se  sveřepem bezbranným, nebo se šťovíkem. Vzhledem k proměnlivým výkupním cenám  obilí pořídil pan Tichý, pro vytápění provozů živočišné výroby, kotel na obilí. 
  Ekologický zemědělec pan Macháček z  Lubníku  u Lanškrouna se chystá letošní  zimu vytápět svůj objekt ubytovny včetně hospodářského provozu kotlem Hamont. Jako  zdroj paliva slouží 19 ha porost krmného šťovíku, který bude dodávat do kotle  řezanku ze šťovíku automaticky šroubovým dopravníkem. Zajímavostí porostu pana  Macháčka bylo, že ačkoliv nehnojí pozemek hnojivy, dosahuje jedny nejvyšších  výnosů až 9 tun šťovíku z ha. Paní Petříková přičetla tento výsledek vhodnému  ošetření porostu, především jeho diskování hned po sklizni. 
Poslední zastávka exkurze byla v  Litovanech u pana Franceho, který je průkopníkem v lisování rostlinných  briket. Na svém lisu firmy PANAS testuje výrobu briket z různých rostlinných  materiálů již 4. rok. Lisuje různou, hlavně tzv. "měkkou" slámu (z řepky, bobu,  kmínu apod.) a také si k tomu účelu pěstuje šťovík.  P. Franc lisuje brikety již několik let a má  proto nejvíce zkušeností, o kterých ochotně a zevrubně informoval účastníky  exkurze, včetně ukázky vlastního lisování briket. Celou technologii lisování  zdokonalil, vybavil různými nadstavbami, hlavně nástavcem na pneumatické  vkládání biomasy do násypky lisu apod. Brikety spaluje úspěšně v kotli na  dřevoplyn. S panem Francem se strhla debata účastníků k podpoře biomasy, neb si  postěžoval, že díky současnému nastavení podmínek dotací, a nesplnění podmínky  štítku "kotel na biomasu", přišel letos o všechny dotace. 
	
    
    vzorky briket
    
    foto: Hana Gabrielová
 
  Odborná exkurze skončila po návštěvě  v Litovanech, účastníci odjeli zpět do Českých Budějovic, kde exkurze  začínala. Přesto, že měla původně mít exkurze oblastní charakter a začínala i  končila v jižních Čechách, zúčastnili se jí lidé i z dalších oblastí.  Hodnocení bylo po odborné stránce vesměs pozitivní. Účastníci byli spokojeni  zejména s tím, že mohli získat přímo v praxi  konkrétní poznatky a s provozovateli  hodnotit úspěchy i problémy, které se při využívání biomasy pro energii  zpravidla vyskytují. Proto byla tato exkurze hodnocena jako podstatně  účelnější, než běžné semináře a konference pořádané na tato témata. Z toho  mimo jiné vyplývá,  že by bylo účelné  v budoucnu podobné exkurze organizovat častěji a průběžně tak seznamovat  zájemce s tímto typem činnost, v zájmu žádoucího rozvoje  "fytoenergetiky".  
  Cílené pěstování energetických plodin či  dřevin je zásadní pro rozvoj biomasy je, které nacházejí uplatnění na místech,  kde není intenzivní zemědělská výroba ekonomicky efektivní, např. na tzv.  marginálních zemědělských půd s nižším produkčním potenciálem. Navíc víceleté a  vytrvalé energetické plodiny svým kompaktním vegetačním krytem spolehlivě udrží  ornici na stanovišti a dokáží tak zabránit erozi. Tyto plodiny tak plně nahradí  zatravňování a uplatní půdoochranný účinek. Produkce biomasy má největší význam  pro venkovské regiony a diversifikaci zemědělské činnosti. Vytápění biomasou  podporuje hledisko energetické bezpečnosti, neboť se většinou uplatňuje v místě  svého vzniku. Všechny tyto benefity pěstování energetických plodin zatím však  zůstávají, díky nedostatečné podpoře a administrativním překážkách v  poskytování dotací, mimo pozornost zemědělců. 
Hana  Gabrielová, Calla a Ing. Vlasta Petříková CZ Biom
  
  nahoru